Do 24 aug 2006 20:15  
 
 

  Poll
  7,69
 
  Regie
  Neil Jordan
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2005
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Cillian Murphy, Liam Neeson, Stephen Rae, Gavin Friday e.a..
 

We zijn fans van regisseur Neil Jordan en omdat we wisten dat de stijl van Breakfast… dezelfde was als die van The Crying game, was de spanningsboog lekker gespannen. Een modern sprookje, een lach en een traan, lief gemaakt, even terug naar de jaren ’60 met de toch wel onalledaagse, maar zo menselijke, problemen van Patrick Brady. Al in de eerste minuten van de films wordt de toon gezet: het zal uiteindelijk vast wel goed komen met die Patrick, maar we zijn er nog niet.

Patrick ‘Kitten’ Brady weet al op jonge leeftijd dat hij anders is: hij had een meisje willen zijn. En hoewel hij nota bene als pleegkind op moet groeien in een klein Iers stadje, komt hij toch voor zijn ongebruikelijke standpunt uit. Zelfs in het Londen van de jaren ’60, waar hij naar verhuist, gaat dat niet zo eenvoudig. Op de achtergrond speelt (bij Jordan niet ongebruikelijk)  de Ierse onafhankelijkheidsstrijd.

Regisseur Neil Jordan maakt er een joyeus tijdsbeeld van. Wie van popquizzen houdt, kan zijn hart ophalen aan de soundtrack (Cinema.nl).  Breakfast on Pluto blijft niettemin een aanstekelijke en bij vlagen interessante onderneming (de Volkskrant).


Bijzonderheden
Gebaseerd op een roman van Patrick McCabe (The Butcher Boy).