Do 15 feb 2007 20:15  
 
 

  Poll
  7,29
 
  Regie
  Hans-Christian Schmid
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2006
 
  Duur
  93'
 
  Met
  Sandra Hüller, Burghart Klaußner, Imogen Kogge, Anna Blomeier, Friederike Adolph e.v.a.
 

Met opzet hebben we de film van vanavond geprogrammeerd vlak voor carnaval. Om een beetje tegenwicht te bieden voor de nog volgende dagen, maar ook omdat de film verhaalt van eveneens klassieke katholieke gewoontes. In dit geval van een strenge, Roomse opvoeding. Een wat oudere, autochtone zuiderling herkent ongetwijfeld dingen uit zijn of haar jeugd.

Michaela groeit in de jaren ’70 op in een diep religieus gezin ergens in Duitsland. Ze ziet er erg naar uit het ouderlijk huis te kunnen verlaten om te gaan studeren. Ondanks de tegenwerkingen van haar ouders doet ze dat ook, maar door de nieuwe vrijheid en de totaal andere wereld slaan bij Michaela de twijfels toe: aan haar geloof in God, aan haar familie en aan zichzelf. Ook krijgt ze steeds vaker epileptische aanvallen en omdat Michaela bang is dat ze naar huis zal worden gestuurd besluit ze hulp te zoeken. Haar vrienden proberen haar ervan te overtuigen dat ze professionele hulp moet zoeken, maar ze zoekt steun bij een priester die haar vermoedens bevestigt: ze is bezeten.

Requiem is gebaseerd op het ware verhaal van Anneliese Michel. Sandra Hüller werd op het laatste festival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.