Do 11 jan 2007 20:15  
 
 

  Poll
  9,47
 
  Regie
  Radu Mihaileanu
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2005
 
  Duur
  140'
 
  Met
  Yaël Abecassis, Roschdy Zem; de rol van Schlomo wordt gespeeld door Moshe Agazai (kind), Moshe Abebe (tiener), Sirak M. Sabahat (volwassen ), Roni Hadar, Yitzhak Edgar, Rami Danon, Meskie Shibru Sivan e.a.
 

Va, vis et deviens verhaalt in eerste instantie over de Falasha's, de zwarte joden, die in 1984 vanuit Soedan naar Israël werden gehaald. De negenjarige christelijke Schlomo moet zich voordoen als het kind van een joodse vrouw die haar zoon is verloren. Het is zijn enige kans om aan de hongerdood te ontkomen.

We volgen de opgroeiende Schlomo van zijn negende tot zijn zesentwintigste jaar. Ook in het beloofde land heerst wantrouwen tegenover de zwarte joden. Het pleeggezin doet erg de best om de jongen gastvrij te ontvangen, maar in gedachten blijft die solidair met zijn moeder en wil hij zelfs niet eten en slaapt hij op de grond. Langzamerhand wint de pleegmoeder zijn vertrouwen en slaagt Schlomo erin zijn nieuwe identiteit als Jood vol overtuiging aan te nemen. Als hij op latere leeftijd verliefd wordt op een orthodox-joods meisje komt hij in conflict met zichzelf.

We waren erg onder de indruk van de film van vanavond die we op het filmfestival van Maastricht in het voorjaar van 2006 zagen. De rol van Schlomo wordt in het ontroerende verhaal naadloos van elkaar overgenomen door verschillende jonge acteurs.