Do 04 okt 2007 20:15  
 
 

  Poll
  9,22
 
  Regie
  Klaus Härö
 
  Land - Jaar
  Finland - 2005
 
  Duur
  111'
 
  Met
  Topi Majaniemi, Maria Lundqvist, Marjaana Maijala e.a.
 

Liefst ‘verkopen' we de films met hun originele titel, maar dat is met Äideistä parhain een beetje lastig. Deze keer wordt de Finse film dus maar met z'n internationale naam aangekondigd.

In de tweede wereldoorlog komt de vader van de 9-jarige Eero om aan het front. Eero's moeder heeft het beste met haar kind voor en zij neemt de pijnlijke beslissing om haar kind naar het neutrale Zweden te sturen. Aanvankelijk heeft Eero's pleegmoeder Signe grote moeite met het kind omdat hij geen woord Zweeds spreekt, zich niet welkom voelt en zijn biologische moeder erg mist. Op een dag krijgt Eero per ongeluk een brief onder ogen die hij nooit had mogen zien...

Meer dan 70.000 kinderen ondergingen het lot van Eero en werden ver van hun ouder(s) ondergebracht in de hoop dat het na de oorlog allemaal weer goed zou komen. Vaak echter was het gevolg dat die kinderen twee moeders kenden en er geen echte hadden.

Meerdere prijzen en nominaties, waaronder de Golden Pyramid van het Cairo International Film Festival en de publieksprijs van het Palm Springs International Film Festival.