Ma 19 nov 2007 20:15  
 
 

  Poll
  9,14
 
  Regie
  Deepa Mehta
 
  Land - Jaar
  Canada, India - 2005
 
  Duur
  114'
 
  Met
  John Abraham, Lisa Ray e.a.
 

Na het succes van vorig jaar kon een herhaling niet uitblijven. In een bijzondere samenwerking organiseren Golden Tulip hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd en Filmtheater Fanfare uit Oudenbosch een tweede filmdag. Daarbij wordt in een totaalarrangement de Indiase film Water vertoond, gevolgd door een passende brunch.

Water is nog niet uitgebracht in Nederland en was alleen te zien op het International Filmfestival Film by the sea in Vlissingen dit jaar en wist daar de tweede plaats in te nemen van de publiekswaarderingen achter de film 4 Minuten .


In het India van 1938 is de achtjarige Chuyia, die nauwelijks weet of begrijpt dat ze ooit is uitgehuwelijkt, zojuist weduwe geworden. Volgens de religieuze wetten wordt ze naar een Hindoestaans tehuis gestuurd waar weduwen boete moeten doen voor het overlijden van hun echtgenoot. In het tehuis krijgt Chuyia allerlei sociale beperkingen opgelegd, maar haar onbevangen persoonlijkheid heeft een diepgaand effect op de andere weduwen die daar vertoeven. Een van hen is de mooie Kalyani (Lisa Ray), die gedwongen wordt tot prostitutie. Via Chuyia ontmoet zij rechtenstudent Narayan (John Abraham) op wie ze verliefd wordt, terwijl dat strikt verboden is. De gebeurtenissen die hieruit voortvloeien hebben grote gevolgen voor alle betrokkenen.

Na Fire (1996) en Earth (1998) is Water de derde film van Deepa Mehta's 'elementaire trilogie'. De in India geboren regisseur, woonachtig in Toronto, trekt internationale aandacht met haar films. Op lokatie in Varanasi werden de filmopnames onderbroken, aangezien er demonstraties en bedreigingen plaatsvonden door Hindoestaanse fundamentalistische groeperingen, die gesteund werden door de regering in Uttar Pradesh. Star Wars-regisseur George Lucas schreef daarop een hele pagina voor het tijdschrift "Variety" om Deepa Mehta te ondersteunen met het maken van haar film. Water was de Canadese inzending voor de Oscars en wist het te schoppen tot een nominatie voor Beste Buitenlandse Film. Actrice Lisa Ray speelde drie jaar eerder in een film van Deepa Mehta, Bollywood/Hollywood. (Filminfo.nl)

Bijzonderheden
Het evenement is, als u dit leest, waarschijnlijk uitverkocht. Neemt u eventueel contact op met de organisatie.