Do 04 dec 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,53
 
  Regie
  Matthew Warchus
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2014
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Paddy Considine, Joseph Gilgun e.a.
 

Het is wel begrijpelijk dat zo nu en dan een vrolijke film het goed doet in de filmtheaters. Maar dan moet het wel ‘plezier op niveau’ zijn, om het maar even wollig te zeggen. Het verfilmde relaas van vanavond is zowaar nog op een waargebeurde geschiedenis gebaseerd ook.

Tijdens het bewind van Margaret Thatcher, het is de zomer van 1984, hebben de stakende Britse mijnwerkers het moeilijk. Maar er is hulp in aantocht! Tijdens de Gay Parade in Londen besluit een groep homoseksuele en lesbische activisten om geld in te zamelen voor de stakende mijnwerkers.

De mijnwerkersbond weet echter geen raad met de bijzondere steun. Vooralsnog geven de actievoerders hun plannen niet op en ‘Gays and lesbians support the miners’ wordt de leus en ze reizen in een busje af naar een mijnwerkersdorp in de binnenlanden van Wales. In 1984 dus!

“Pride is een van die zeldzame films met inhoud, entertainment en ziel. Wie bekend is met het verhaal van de mijnwerkers zal de afloop denken te kennen, maar de film heeft nog een verrassing in petto. Degenen die het tot dan toe droog hebben gehouden, zullen in elk geval alsnog een traantje moeten wegpinken.” (Filmtotaal)