Do 11 sep 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,53
 
  Regie
  Alfred Hitchcock
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 1963
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Rod Taylor, Tippi Hedren, Suzanne Pleshette e.a.
 

Ruim 40 Nederlandse filmtheaters nemen deel aan het initiatief van filminstituut EYE, dat alle films van Alfred Joseph Hitchcock (Londen 1899 - VS 1980) digitaliseerde en van 24 juli tot 18 november ‘The Hitchcock Touch Tour’ organiseert. Fanfare koos één titel en laat die voorafgaan door een informatieve inleiding.

We citeren uit de documentatie van EYE: Klassieke, kippenvel veroorzakende psychologische horror met een archetypische Hitchcock-scène: blondine in telefooncel belaagd door honderden moordzuchtige meeuwen.

Hitchcocks vertelling, naar een kort verhaal van Daphne Du Maurier, draait om een aantrekkelijke blonde verleidster die een beginnende romance heeft met een jonge advocaat. Zij maakt kennis met zijn familie in Bodega Bay, waar brutale vogels hun eigen plan blijken te trekken.

The Birds kan worden opgevat als voorloper van de rampenfilm, die in de jaren zeventig furore zou maken. De natuur verklaart de oorlog aan de mensheid, waarbij het gevaar deze keer uit onverwachte hoek komt.

De film is ook doordrongen van een maniakale aandacht voor het detail. Zo weerspiegelen meubelstukken en voorwerpen de welstand en sociale status van de bewoners. De stralende Tippi Hedren maakte haar debuut in deze briljante griezelfilm die menig bezoeker na afloop anders deed kijken naar onze gevleugelde vrienden.

Na de lezing, die om 20.15 uur begint, is er een korte pauze.