Do 31 mei 2007 20:15  
 
 

  Poll
  7,14
 
  Regie
  Stanley Kubrick
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 1956
 
  Duur
  83'
 
  Met
  Sterling Hayden, Marie Windsor, Elisha Cook Jr. e.a.
 

U vindt het wel leuk, om zo nu en dan een klassieker voorgeschoteld te krijgen. Omdat we aansloten bij het initiatief van de Vereniging van Brabantse Filmtheaters, met steun van de Provincie Noord-Brabant, kunnen we u uitstekend bedienen.

Beroepscrimineel Johny Clay besluit na vijf jaar gevangenschap de slag van zijn leven te slaan. Met medewerking van een barman, een kassier en een politieagent die bij een paardenrenbaan werken, wil hij de dagopbrengst roven. De geschatte buit: twee miljoen dollar. De operatie wordt met militaire precisie voorbereid. De geniale Clay heeft een bende om zich heen verzameld van minder begaafde boeven, die allemaal maar een klein onderdeeltje van het masterplan hoeven te weten. Zijn handlangers laten de operatie echter in de soep lopen.

De kijker ziet steeds maar een fragment van de beroving, in een niet-chronologisch vertelde thriller. Met zijn derde speelfilm The Killing wist Kubrick de aandacht van Hollywood op zich te vestigen. Dat is later helemaal goed gekomen.