Do 16 aug 2007 20:15  
 
 

  Poll
  6,48
 
  Regie
  Lou Ye
 
  Land - Jaar
  China - 2006
 
  Duur
  140'
 
  Met
  Guo Xiaodong, Hao Lei e.a.
 

Natuurlijk doen we dat met opzet: we sloten het seizoen af met een Chinese film en we beginnen het nieuwe met een totaal andere film uit datzelfde land. Steeds verder gaan de Chinese grenzen open, waarbij de westerse wereld ondertussen wel overtuigd is van de potentie van dat verre oosten.

Ook voor Yu Hong gaat een nieuwe wereld open wanneer zij het dorp verlaat, waar ze opgegroeid is, om te gaan studeren in Beijing. Ze wordt verliefd op medestudent Zhou Wei en beiden gaan helemaal op in de liefde. Ze hebben nauwelijks in de gaten dat om hen heen hun medestudenten in protest komen tegen de staatsonderdrukking; we schrijven 1989. Maar dan wordt Zhou Wei in een militair trainingskamp gestopt. Na zijn vrijlating vertrekt hij naar het vrije Berlijn en Yu Hong vindt een baan en een nieuwe geliefde, al kan ze Zhou Wei niet vergeten. In Berlijn wordt ook Zhou Wei achtervolgd door zijn gevoelens voor Yu Hong en hij keert terug naar China, terwijl achter hem de Berlijnse Muur ineenstort.

Regisseur Lou Ye (Suzhou River, Purple Butterfly) schetst een portret van China en de vrijgevochten Chinese jeugd zoals dat nog niet eerder aan het Westerse publiek is getoond. Bij vlagen lyrisch, bruut en erotisch, toont Summer Palace een gepassioneerd liefdesverhaal en de moeizame weg naar persoonlijke en politieke vrijheid die voortdurend in gevaar wordt gebracht door het lot.

De film zal op 23 augustus worden uitgebracht door Cinemien.