Do 03 dec 2015 20:15  
 
 

  Poll
  8,24
 
  Regie
  László Nemes
 
  Land - Jaar
  Hongarije - 2015
 
  Duur
  107'
 
  Met
  Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont e.a.
 

Nog nooit werd in een film zo duidelijk gemaakt, hoe het er in de vernietigingskampen aan toeging. Over de schouders van Saul Ausländer, een Hongaars joodse gevangene, kijken we mee in kamp Auschwitz-Birkenau. Saul is lid van het Sonderkommando, dat bestaat uit gevangenen die worden gedwongen om de nazi's te helpen bij hun strak georganiseerde uitroeiing. Saul behandelt het stoffelijk overschot van een van de jongere slachtoffertjes als ware het zijn zoon en doet er alles aan om de jongen een waardig Joods afscheid te geven.

Op het filmfestival van Cannes werd deze debuutfilm(!) bekroond met de Grote Juryprijs en de prijs van de internationale filmpers.

"Son of Saul doet recht aan de verschrikking door zelf een verschrikking te zijn. Het is de Holocaustfilm die nog moest worden gemaakt." (De Volkskrant)

"De film doet je, ook door het claustrofobische vierkante beeldformaat, bijna letterlijk naar adem happen. Soms is moeilijk te volgen wat er precies gebeurt of waar de gevangenen het over hebben in hun mengelmoes van Hongaars, Duits en Jiddisch, maar ook dat is onderdeel van de nachtmerrie." (nu.nl)

Bijzonderheden
Inleiding door Omar Larabi onder auspiciën van ‘Filmkrant Live’