Do 14 jan 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,76
 
  Regie
  Sarah Gavron
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2015
 
  Duur
  106'
 
  Met
  Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Wishshaw en Meryl Streep.
 

De film van vanavond had ook goed gepast op de avond met de meiden van R4WR in november. Opnieuw zijn vrouwenrechten, hier die aan het begin van de 20e eeuw, het thema van de film. Hij wordt of werd, afhankelijk van het moment waarop u dit leest, op 3 december in Nederland uitgebracht.

De Suffragettes waren de arbeidsters die er moeizaam achter kwamen, hoe moeilijk de strijd was om de rechten van vrouwen en mannen gelijk te krijgen. Na vele vreedzame protesten zonder enig succes werd het tijd voor een gewelddadiger strijd; er zat niets anders op. Daarbij zetten zij zo nodig alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven.

“Het heeft honderd jaar geduurd vooraleer het verhaal over de vrouwen die begin vorige eeuw in de straten van Groot-Brittannië vochten voor gelijke rechten, naar het witte doek werd gebracht. "Het typeert de filmindustrie: seksistisch ten voeten uit", zo trok Carey Mulligan onlangs van leer naar aanleiding van haar hoofdrol in Suffragette. (Film Fest Gent)