Do 31 jan 2008 20:15  
Zo 06 apr 2008 14:00  
 

  Poll
  9,13
 
  Regie
  Alastair Fothergill, Mark Linfield
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland - 2007
 
  Duur
  96'
 
  Met
  Met o.a. de stem van James Earl Jones
 

Regisseur Alastair Fothergill pakt het in samenwerking met David Attenborough (die eerder Deep Blue maakte) met Earth wereldwijd aan: in ruim anderhalf uur reizen we van de Noordpool naar de Zuidpool en zien we de specifieke voorwaarden van elk deelgebied van onze planeet om er te kunnen leven en te kunnen óverleven.

Als kijker verbazen je niet alleen die onuitgesproken regels, maar ook de manier waarop de landschappen en de leefwerelden van de dieren en natuurlijk de dieren zelf in beeld zijn gebracht. Hoe ziet het leven er uit van een ijsberenfamilie of een kudde olifanten of van bultrug walvissen en wat hebben de seizoenswisselingen en klimaatveranderingen daarop voor invloed? Natuurlijk wordt niet voorbij gegaan aan de opwarming van de aarde met de bijbehorende gevolgen voor de overlevingskansen van vele diersoorten. Maar gelukkig wordt daar, anders dan in An convenient truth (ook bij Fanfare te zien geweest) niet al te nadrukkelijk aandacht aan besteed en wordt de nadruk vooral gelegd op de schoonheid van de natuur.

Door de soms zeer bijzondere opnametechnieken is Earth de duurste documentaire ooit gemaakt, maar het werd daardoor dan ook een soms oogverblindend mooie film, die juist op het grote doek met een 35mm-projectie bekeken moet worden.


Bijzonderheden
i.s.m. Duikvereniging Stella Maris