Do 02 okt 2008 20:15  
 
 

  Poll
  9,13
 
  Regie
  Philippe Claudel
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2008
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius e.a.
 

Nauwelijks is het succes van een film in te schatten. De film van vanavond was deze zomer dé grootste filmtheaterhit van Nederland. De debuutfilm(!) van Philippe Claudel noteerde op 16 september de 100.000ste bezoeker, is op dat moment nog met alle 23 kopieën ‘op de markt’ en gaat vandaag de 18 e week in. Zeer bijzonder.

Juliette heeft een gevangenisstraf van 15 jaar uitgezeten. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er moet zijn gebeurd. Het duurt erg lang ook, voordat zij weer een contact kan opbouwen met haar zus Lea, die ondertussen getrouwd is en twee kinderen heeft en bij wie ze voorlopig mag intrekken. Gelukkig is het voor onbevooroordeelde kinderen wat gemakkelijker een fragiel contact op te bouwen met de afstandelijke Juliette.

Philippe Claudel: “Ik ben enorm onder de indruk van het succes van de film in Nederland. Dat wil misschien wel zeggen dat we erin geslaagd zijn om met dit verhaal, ongeacht de taal of culturele grenzen, het algemeen-menselijke aan te raken.”
 
Met de film bewijst Philippe Claudel, die als auteur van boeken als ‘Grijze Zielen’ en ‘Het verslag van Brodeck’ in Nederland zeer succesvol is, ook de filmliefhebbers te kunnen raken. De ontroerende film beleefde dit jaar zijn première in het hoofdprogramma van het Internationale Filmfestival van Berlijn.