Do 10 jan 2008 20:15  
 
 

  Poll
  8,78
 
  Regie
  Joe Wright
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2007
 
  Duur
  123'
 
  Met
  Keira Knightley , James McAvoy , Saoirse Ronan , Vanessa Redgrave e.v.a.
 

De film van vandaag is weliswaar de verfilming van een boek (Ian McEwans roman Boetekleed), maar het is van regisseur Joe Wright de bedoeling geweest om vooral de sfeer van het boek naar het celluloid over te brengen, eerder dan een woordelijke vertaling te realiseren. En dan gaat het daarbij vooral om het gevoel van een dreiging en dat houdt niet op met de dreiging van de tweede wereldoorlog. Houd u dat een beetje in gedachte bij het bekijken van deze prachtige film, die het in zich heeft een van de filmtheatertoppers van het seizoen te worden.

Arbeidersjongen Robbie wordt ten onrechte van verkrachting beschuldigd door het 13-jarige zusje Briony (die er alles voor over heeft om schrijfster te worden, maar een wat al te uitbundige verbeelding heeft) van zijn puissant rijke vriendin Cecilia. De relatie loopt weliswaar op de klippen, maar op het slagveld rond Duinkerken blijkt Robbie's verlangen naar zijn grote liefde niet minder te zijn geworden.

“ Atonement schuwt het grote gebaar niet. Wright is een man van de nadrukkelijke stilering, wat zijn werk soms nuffig doet ogen. Het effect is er niet minder om. Dit pact tussen liefde en verdriet maakt ontroering onontkoombaar.” (cinema.nl)