Do 28 aug 2008 20:15  
 
 

  Poll
  8,62
 
  Regie
  Srdan Golubovic
 
  Land - Jaar
  Servië - 2007
 
  Duur
  106'
 
  Met
  Nebojsa Glogovac, Natasa Ninkovic, Miki Manojlovic e.a.
 

Een vrolijke Engelse productie laten we meteen volgen door een film uit Servië. We betrekken de film van het kleine, maar enthousiast geleide Moonlightfilm, waar vader Charles en zoon Clement Droffelaar de eindverantwoording dragen, echtgenote de administratie doet en de immer goedgestemde Jean Heijl voor de ‘uitzet' van de films zorgdraagt.

In het Belgrado van ná de Milosevic-ellende wonen Mladen, zijn vrouw Marija en hun zoon Nemanja. De laatste heeft een ernstige hartkwaal, die alleen kan worden genezen met een voor het gezin onbetaalbare operatie in het buitenland. Op het dieptepunt van de zorgen duikt uit het niets een man op, die de hele som van € 26.000,- zal betalen als Mladen zijn zakenrivaal ombrengt.

Mladen wijst zo'n voorstel natuurlijk onmiddellijk af, maar als het slechter gaat met zijn zoon, gaat hij tóch twijfelen. Neemt hij het aanbod aan, dan redt hij zijn zoon, maar verliest hij zijn ziel; wijst hij het aanbod af, dan zal hij de rest van zijn leven rouwen om zijn zoon. De val ( The trap is de Engelse titel van Klopka ) is gezet...

"Servische films zijn zelden in Nederland te zien, dus het is goed nieuws dat de uitzondering, The trap (Klopka ), een uitstekende thriller is over een burgerman in het nauw." (Filmkrant), "…behalve duister is dit Servisch/Duitse melodrama van Srdan Golubovic ook prachtig en nergens sentimenteel. De film belandde vorig jaar niet voor niks op de longlist voor de Oscar voor beste buitenlandse film." (Metro)