Do 21 feb 2008 20:15  
 
 

  Poll
  8,52
 
  Regie
  Lucy Walker
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk - 2006
 
  Duur
  104'
 
  Met
  Er zijn (natuurlijk) geen acteurs, want allen zijn zichzelf.
 

Eigenlijk maar een kleine film die ons letterlijk tot grote hoogte brengt. We hebben een speciale band met de Himalaya en dat maakte ons erg nieuwsgierig naar de film. Blindsight is het verslag van een bijzonder project: zes Tibetaanse tieners proberen de Lhakpa Ri, een bergkam van 6900 meter aan de noordkant van de Mount Everest, te beklimmen. Maar die gevaarlijke reis lijkt al helemaal onmogelijk als je weet dat die tieners blind zijn. Tibetanen gaan er vanuit dat blinden door demonen worden bezeten, waardoor die kinderen soms zelfs door hun ouders worden gemeden en worden geminacht in hun dorpen.

Sabriye Tenberken is een Duitse blindenactiviste die de eerste school voor blinden in Lhasa heeft opgericht. Samen met de zes kinderen, nodigde zij de beroemde blinde bergbeklimmer Erik Weihenmayer uit om haar school te bezoeken. Ondanks hun visuele beperkingen, inspireerde Weihenmayer de kinderen om een reis te ondernemen naar een plek, die hoger ligt dan ze ooit zijn geweest. Een gevaarlijk avontuur vol uitdagingen begint.

Opvallende publiekswinnaar van het Panorama-programma in Berlijn 2007, het Documentary AFI-filmfestival van Los Angeles en van het Palm Springs filmfestival, ook in 2007.