Do 13 mrt 2008 20:15  
 
 

  Poll
  7,90
 
  Regie
  Anton Corbijn
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2007
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Sam Riley, Samantha Morton, Craig Parkinson, Joe Anderson, Nigel Harris
 

Natuurlijk maakt een topfotograaf mooie plaatjes, ook als ze moeten bewegen en kiest zo’n maker gerust voor zwart/wit. Maar hoe kan zo iemand ook een indrukwekkend verhaal vertellen, spelers tot grote prestaties brengen en ook nog muzikaal een uiterst verantwoorde productie maken. De regisseur van vanavond is niemand minder dan Anton Corbijn, die vooral bekend werd vanwege zijn portretten van muzikanten en onlangs van koningin Beatrix.

Met zijn alom geroemde debuutfilm Control vertelt Corbijn het levensverhaal van Ian Curtis, een van de oprichters van de Joy Division. Of dan toch dát deel waaraan hij zijn grote bekendheid ontleent: van zijn 19e tot zijn 23e jaar waarop hij zelfmoord pleegde.

Op het festival van Cannes 2007 won de film de Label Europa Cinéma voor de beste Europese film van de Quinzaine des Réalisateurs en Corbijn de Prix Regards Jeune voor beste debuterende regisseur. In Edinburgh 2007 was de prijs voor Best British Performance voor Sam Riley en de film kreeg de prijs voor Best New British Feature. De film is Engels gesproken; vandaar waarschijnlijk.


Bijzonderheden
In prachtig zwart/wit.