Do 09 okt 2008 20:15  
 
 

  Poll
  7,90
 
  Regie
  Srdan Vuletic
 
  Land - Jaar
  Bosnië-Herzegovina - 2007
 
  Duur
  102'
 
  Met
  Sasa Petrovic, Daria Lorenci, Emir Hadzihafizbegovic, Senad Basic
 

Na het succes van Klopka durven we het nóg wel een keer aan: opnieuw een film uit het voormalige Oostblok, maar wel de officiële inzending van Bosnië-Herzogovina voor de Oscars 2008; die Oscar ging naar Die Fälscher. Regisseur Vuletić won in 2004 een Tiger Award met zijn eerste film en zijn tweede ging dus ook op het filmfestival van Rotterdam 2008 in première.

Taxichauffeur Fudo probeert zo goed en zo kwaad als mogelijk met zijn vrouw en hun kind te overleven in Sarajevo. In het nieuwe kapitalisme van na de oorlog zijn er nieuwe uitbuiters en andere zwartemarktregels. Fudo wil voor zijn gezin stoppen met zijn criminele zaakjes, maar hij komt er achter dat hij die keuze nauwelijks heeft. Zijn collega Sejo, een criminele ondernemer die hem geld heeft geleend voor een nieuwe auto, begint hem te chanteren en als Fudo probeert te weigeren, raakt hij steeds verder in de problemen.

“Het acteerwerk van de hele cast is goed en Sasa Petrovic speelt de rol Fudo voortreffelijk. Soms laat hij de lusten overwinnen, maar in zijn blik zie je steeds zijn ijzersterke karakter. It's hard to be nice is spannend, ontroerend, meeslepend en grappig, maar is bovenal een integer portret van mooie mensen, met goede intenties en kleine gebreken.” (film.nl)


Bijzonderheden
Geen trailer, wel een kort interview tijdens de IFFR.