Do 22 mei 2008 20:15  
 
 

  Poll
  7,90
 
  Regie
  Joel Coen, Ethan Coen
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2007
 
  Duur
  122'
 
  Met
  Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Javier Bardem, Woody Harrelson, Kelly Macdonald e.a.
 

De grote Oscarwinnaar van dit jaar zou hooguit weggelaten mogen worden uit het Fanfareprogramma vanwege het getoonde geweld. Maar Joel en Ethan Coen filmen zo fantastisch en zij weten kun acteurs tot zulke grote hoogte te brengen, dat we wel móeten. Niet dat ons dat ook maar iets spijt. Het verhaal is gebaseerd op de veelgeprezen roman van de Amerikaanse meesterschrijver Cormac McCarthy, winnaar van de Pulitzer Prize.

De veedieven van weleer zijn in onze tijd drugskoeriers en als Llewelyn Moss in een woesternij een achtergelaten pick-uptruck aantreft, omringd door een aantal dode mannen, is het hem wel duidelijk. Zeker als hij achterin de wagen een partij heroïne en twee miljoen dollar vindt. Moss neemt het geld mee en dat leidt tot een kettingreactie van gebeurtenissen met zoveel geweld dat zelfs de politie in de persoon van de al wat oudere, van al z’n illusies beroofde sheriff Bell dat niet aankan.

Met name van Javier Bardem een meesterlijke rol van een met kop of munt beslissende sinistere kille moordenaar. Ook legt de film de tragiek bloot van de misdaad in Amerika.

Bekroond met 4 Oscars voor beste film, beste regie en script (gebaseerd op een ander medium) en voor Javier Bardem voor de beste mannelijke bijrol.