Do 17 apr 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,36
 
  Regie
  Alexander Payne
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2013
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Missy Doty e.a.
 

Dat hadden we na het zien van de film niet onmiddellijk verwacht: dat het de publiekswinnaar zou worden van het IFFR 2014. Maar feit is het wel dat Nebraska een vooral lieve, formidabel gespeelde, ‘slechts’ in zwartwit opgenomen film is.

Iedereen krijgt ze wel eens: brieven waarin je de hoofdprijs wordt beloofd. Woody Grant gelooft ook echt dat hij de prijs van één miljoen dollar op kan halen, al moet hij er voor naar Lincoln, Nebraska, ruim duizend kilometer van zijn woonplaats en zo nodig gaat hij wel te voet. Door zijn vastberadenheid voelt zoon David zich verplicht om zijn vader te vergezellen.

We zijn getuige van de belevenissen van vader en zoon: in het geboortedorp van Woody, waar familie en bekenden al snel hoogte krijgen van hun missie, wordt Woody het gesprek van de dag.

De film kreeg 6 Oscarnominaties waaronder die voor beste film en beste hoofdrol, maar er werd er geen verzilverd.

“Nebraska is een heerlijk en eerlijk drama over knellende familiebanden, niet ingeloste verwachtingen en verloren levens. Bitterzoet, levensecht en - typerend voor het oeuvre van Payne - ondanks alles opbeurend." (cinema.nl)