Do 24 jan 2008 20:15  
 
 

  Poll
  7,04
 
  Regie
  Jiri Menzel
 
  Land - Jaar
  Slowakije - 2006
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch, Martin Huba
 

Het is bijzonder, dat een film uit Slowakije (die dus eigenlijk als titel heeft: Obsluhoval jsem anglického krále ) het goed doet bij ons. Het mag te maken hebben met de degelijkheid die de film enigszins uitstraalt, maar aan de andere kant is een komedie die in oorlogstijd speelt en ook nog een aantal romantische trekjes vertoont blijkbaar universeel genoeg.

Jan Dite heeft vijftien jaar gevangenisstraf uitgezeten. Als de poort van de gevangenis dichtvalt, zit Jan's tas tussen het hek en het lijkt erop te wijzen, dat Jan voor het ongeluk geboren is. Maar dat is vóór die straf alleszins meegevallen, want na de intro kijken we terug op hoe het allemaal zo gekomen is. Jan Dite is weliswaar wat wereldvreemd, maar hij heeft een rijke schakering aan belevenissen meegemaakt, bijna altijd naar aanleiding van zijn bijzondere contacten met vrouwen: een prostituee haalde hem uit het dorpscafé waar hij werkte; zijn functie als balancerend kelner in een chique Praags hotel gaf Dite op voor de Sudeten-Duitse Lise met haar arische vlechtjes die met hem de volgende Führer wilde verwekken en zo gaat het nog wel even door.

De film was genomineerd voor de Europese publieksprijs, maar die ging naar La sconosciuta, die Fanfare in december al vertoonde.