Do 21 aug 2008 20:15  
 
 

  Poll
  6,78
 
  Regie
  Mike Leigh
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2008
 
  Duur
  118'
 
  Met
  Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough e.a.
 

Om u op een niet al te zwaarmoedige manier welkom te heten na de zomervakantie moest het een vrolijke film worden. Vanaf de eerste minuten met Poppy, de alleenstaande, maar immer vrolijke basisschoollerares, voel je al aan dat dat wel goedkomt vanavond. Is dat echt een film van de onlangs 65 geworden somberaar Mike Leigh? Jazeker!

We trekken een paar dagen op met Poppy en al snel is duidelijk dat we Poppy in onze armen moeten sluiten: als haar fiets gestolen is, moet daarover niet getreurd worden (al had ze graag afscheid genomen) en is zo'n voorval eerder een mooie gelegenheid om eindelijk eens autorijles te nemen. Maar Poppy's optimistische kijk op de wereld botst onmiddellijk met de immer zuchtende rijleraar Scott.

Ook al zit er in de film hier en daar een serieuze ondertoon, het samenspel met de vrolijkheid van Poppy levert een mooie openingsfilm op.

Voor een gezond evenwicht dus ná Vera Drake (2004). Weet u nog: over de huisvrouw die in het geheim en goedbedoeld abortussen uitvoert in het Engeland in de jaren vijftig; goed voor een Oscarnominatie voor beste film.

“We leven mee omdat het allemaal zo echt voelt.” (Telegraaf) “…licht, maar evengoed ernstig…” (Trouw)