Do 28 feb 2008 20:15  
 
 

  Poll
  6,06
 
  Regie
  Marina Razbezjkina
 
  Land - Jaar
  Rusland - 2005
 
  Duur
  70'
 
  Met
  Lyudmila Motornaya, Vyacheslav Batrakov, Dmitri Jermakov e.a.
 

In de komende maanden zijn enkele films te zien van verhuurder Contact Film. Het kleine maatschappijtje wordt gerund door Gerard Huisman en zijn partner Lenneke de Coninck. Zij kunnen hun titels maar met een klein aantal kopieën uitbrengen, maar die films hebben altijd een lange adem, omdat hun aankoopbeleid ongeëvenaard is: de films zijn altijd bijzonder en dat geldt ook voor Harvest time of Vremya zhatvy , zo u wilt.

Haar man is na de Tweede Wereldoorlog zonder benen teruggekeerd van het front en Antonina moet dus in haar eentje de kost verdienen op de boerderij. Ze werkt zo hard dat ze door de staat wordt uitgeroepen tot beste maaidorsmachinebestuurster van het jaar. Feestelijk krijgt ze het felbegeerde vaandel uitgereikt, symbool van het communisme. Maar al snel knabbelen muizen en motten aan de stof en de vlag wordt elk jaar kleiner en kleiner...

Prijzen: European Film Award nominatie voor beste debuut, Moskou Fipresciprijs, Chicago Golden Plaque, Thessaloniki Speciale Juryprijs en Prijs voor beste artistieke prestatie.

“Soms verschijnt uit het niets een juweeltje.” (het Parool); vijf sterren ***** (NRC); “Een film om te koesteren.” (de Filmkrant).


Bijzonderheden
De film wordt voorafgegaan door een kort woordje van Jan Nagelkerke, wiens bakkerij op het moment van schrijven bij de beste 12 van Nederland behoort in de strijd om de ‘beste bakkerij van Nederland’.