Do 07 mei 2009 20:15  
 
 

  Poll
  9,24
 
  Regie
  Danny Boyle
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2008
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Irffan Khan, Anil Kapoor e.a.
 

Het lag tevoren bepaald niet voor de hand, dat de film van vanavond het enorme succes zou worden dat het nu is. Slumdog is opgezet als ideële productie, die het met veel minder financiële middelen moest doen als voor zo’n film gewenst is. Hij wordt in Nederland dan ook uitgegeven voor Cinéart, dat zich inzet voor de kleine, betere film en het gigasucces is dus ook voor dat bedrijf een mooi meegenomen toevalligheid.

Er blijkt een enorm breed publiek voor de nieuwste film van Danny Boyle te vinden, met name na de 8 gewonnen Oscars natuurlijk. Maar met de publieksprijs in Rotterdam en de toekenning van het MovieZonelabel (voor jongeren geschikt!) heeft hij twee uitersten te pakken.

Jamal is een weesjongen uit de sloppen van Mumbai, India. Hij brengt thee rond in een callcenter. Om hogerop te komen doet hij mee aan de Hindiversie van het televisieprogramma 'Weekend Millionairs'. Omdat hij erg veel weet, wordt hij op verdenking van fraude gearresteerd door de politie. Zal men hem geloven als hij beweert veel opgestoken te hebben in zijn jeugd in de sloppenwijken waar hij opgroeide?

Winnaar publieksprijs Filmfestival Rotterdam 2009 en festival Toronto. Winnaar 4 Golden Globes en 8 Oscars.

“Het is terechte lof voor een weergaloos, meeslepend en ontroerend sprookje over liefde en het lot, hoop en doorzettingsvermogen.”(de Volkskrant)


Bijzonderheden
Danny Boyle, bekend van Trainspotting en Cidade de Deus
Muziek: MIA