Do 09 apr 2009 20:15  
 
 

  Poll
  8,11
 
  Regie
  Ron Howard
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2008
 
  Duur
  122'
 
  Met
  Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Rebecca Hall, Toby Jones e.v.a.
 

Natuurlijk mag u zich afvragen of er iets te maken is van een gesprek tussen een aftredende president van Amerika en een Britse journalist, die zijn glorietijd ook gehad lijkt te hebben. Dat is dus wel degelijk het geval.

Richard Nixon moest begin jaren ‘70 aftreden vanwege het Watergate-schandaal. Drie jaar later is hij – tegen de betaling van een enorm geldbedrag – eindelijk bereid tot een serie interviews met van hem zelf de bedoeling zijn bezoedelde imago enigszins op te poetsen.

Na wat er allemaal vooraf ging aan besprekingen, biedingen, tegenzetten en bluf laat regisseur Ron Howard natuurlijk ook de beroemde interviews herleven, daarbij alle ruimte biedend voor de uitstekende acteerprestaties van Frank Langella (jawel: Dracula) als Nixon en Michael Sheen als David Frost. Eerder stonden beiden ook op de podia van New York en Londen in het gelijknamige toneelstuk, waarvoor Peter Morgan eveneens de teksten schreef. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de kwaliteiten van de verfilming.

"Frost/Nixon boeit van begin tot eind: dat is Ron Howard wel toevertrouwd. En scenarist Peter Morgan, die na The Last King of Scotland,The Queen en The other Boleyn Girl opnieuw zijn grote talent voor historisch drama bewijst." (NRC)