Do 13 mrt 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,33
 
  Regie
  Clio Barnard
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2013
 
  Duur
  91'
 
  Met
  Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder, Lorraine Ashbourne e.a.
 

Schatplichtig aan de sociaal-realistische drama’s van Ken Loach maken we kennis met het werk van een nieuwe Britse regisseuse, die zich met haar eerste speelfilm voortreffelijk manifesteert. Barnard debuteerde met de veelgeprezen documentaire The arbor en Arbor is ook de naam van een van protagonisten in The selfish giant. De andere is Swifty en voor die 2 hoofdrollen plukte zij de onervaren 13-jarige Connor Chapman en de 15-jarige Shaun Thomas ‘van de straat’. Het is onbegrijpelijk, hoe zij de jongens zo voortreffelijk laat spelen dat hun prestaties nog lang in je hoofd blijven hangen.

De vrienden Arbor en Swifty zijn beiden geschorst van school en gaan met paard en wagen op zoek naar metalen, die zij aan de plaatselijke, hebzuchtige ijzerhandelaar Kitten doorverkopen. Dat loopt niet goed af.

Winnaar Europa Cinemas Label voor beste Europese film bij Cannes 2013. Naar het gelijknamige korte verhaal van Oscar Wilde. Juryprijs filmfestival Gent 2013 en een van de publieksfavorieten (6e plaats) van Rotterdam 2014.

“Barnard drukt een eigen stempel op het genre met haar visuele talent en verbluffende acteursregie. Prachtig en hartverscheurend." (de Volkskrant)