Do 09 dec 2010 20:15  
 
 

  Poll
  9,39
 
  Regie
  Feo Aladag
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2010
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora en anderen
 

Eerder dit jaar zagen we deze film op het 37e filmfestival van Gent, we waren zeer onder de indruk en gaven de film 5 sterren. De jury van dat festival dacht daar blijkbaar net zo over, want de film won de competitieprijs voor beste film van de internationale jury en bovendien
ook de Port of Ghent Publieksprijs. En het publiek heeft natuurlijk altijd gelijk.

Umay is een jonge Turks-Duitse vrouw en ze woont met haar man en zoontje in Istanbul. Het huwelijk strandt en Umay vlucht naar haar ouders en broers in Berlijn en neemt het jongetje mee. Eigenlijk is ze vol vertrouwen dat haar familie in het toch modernere Duitsland haar zal
begrijpen en haar weer op zal nemen. Maar dat blijkt totaal anders uit te pakken en langzaam maar zeker wordt de situatie steeds onmogelijker: haar ouders willen dat zij met haar zoontje terug gaat naar haar man in Turkije.

Die Fremde is de Duitse inzending voor de Oscars van volgend jaar.

"Het is knap hoe Aladag met dit onderwerp, waarbij clich├ęs en gemeenplaatsen op de loer liggen, zo'n rake film heeft weten te maken." (Varagids)

"Feo Aladag laat op een sobere manier de tragiek zien die schuilgaat achter eerwraak-kwesties. Die Fremde is een prachtig geacteerde tragedie." (De Telegraaf)