Do 07 jan 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,38
 
  Regie
  Jane Campion
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, Australië - 2009
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Thomas Sangster, Kerry Fox e.v.a.
 

Jane Campion (1954) heeft een aantal memorabele titels op haar naam staan. Sweetie was in 1989 haar eerste, maar die van vanavond past beter in het rijtje: The Portrait of a lady (1996), The piano (1993) en An angel at my table (1990), die we alle naar Oudenbosch haalden. Campion regisseerde niet alleen, maar schreef ook het verhaal voor haar film.

Tussen de dichter John Keats en zijn buurmeisje Fanny, een eigenzinnige mode-studente, ontstaat - het verhaal speelt in de 19e eeuw - een geheime liefde. Zelfs wanneer haar moeder én zijn beste vriend daar achter komen is die niet meer te stuiten, hoewel het eigenlijk om een ongepaste relatie gaat. Wanneer John ook nog ernstig ziek wordt, legt dat nóg een claim op de verhouding.

“De film is een lust voor het oog en dankzij het goede acteerwerk van hoofdrolspelers Ben Whishaw en Abbie Cornish worden de frustraties van deze onmogelijke relatie bijna tastbaar gemaakt.” (cinema.nl)

“Bright Star is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama, gefilmd in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rustige montage en vrijwel geen camerabewegingen. Zo komt alle aandacht te liggen op de emoties van de personages, vertolkt door uitstekende acteurs, met name Abbie Cornish als Fanny." (NRC)