Do 21 jan 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,52
 
  Regie
  Andrea Arnold
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2009
 
  Duur
  124'
 
  Met
  Katie Jarvis, Kierston Wareing, Michael Fassbender, Rebecca Griffiths e.a.
 

Wat is het veelgevraagd om na je eerste film (Red Road waarvoor je de Juryprijs van Cannes hebt gewonnen), die ook bij Fanfare was te zien, een tweede te maken. De verwachtingen zijn immers hoog gespannen. Regisseur en scenarist (ook dat nog) Andrea Arnold laat zien dat haar eersteling geen eendagsvlieg was, want met Fish Tank won ze opnieuw de juryprijs in Cannes 2009.

De 15-jarige Mia woont in een kleine flat in een buitenwijk van Essex. Verstoten door haar vriendinnen en van school getrapt probeert ze zich met behulp van haar grote mond staande te houden. Haar bemoeizieke zusje en alcoholische moeder dragen daar niet echt aan bij. Dan treedt de nieuwe vriend van haar moeder ten tonele. Mia is diep onder de indruk van de mysterieuze Connor en de aandacht die hij aan haar besteedt.

"Maar wat Fish Tank echt bijzonder maakt is de volstrekt onsentimentele toon. De wereld van Fish Tank is wat het is; meestal lelijk, soms mooi, met uitzichtloze sociale misère, maar nu en dan ook met een glimp van pure vreugde." (NRC)