Do 28 jan 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,80
 
  Regie
  Louie Psihoyos
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2009
 
  Duur
  92'
 
  Met
  In de film is iedereen zichzelf
 

Soms wil je maar liever niet precies weten, wat zich in de wereld afspeelt. Dan zijn er gelukkig de documentairemakers die zichzelf de opdracht gaven om kenbaar te maken welke misstanden zich voordoen. In Nederland is er het IDFA-festival en The cove kreeg daar bij de laatste editie de hoogste publiekswaardering.

Het Japanse kustplaatsje Taiji is dolfijnengek: overal tref je afbeeldingen aan en kun je knuffels en andere prullaria kopen. Maar Taiji is ook 's werelds belangrijkste haven voor de handel in dolfijnen. Richard O'Barry was ooit de trainer van de Flipper-dolfijnen, maar heden ten dage is hij tegen elke vorm van gevangenschap van die dieren. Samen met Louie Psihoyos, onderwaterfotograaf van National Geographic, wil hij openbaar maken dat letterlijk om de hoek bij Taiji goedgeorganiseerde en grootschalige vang- en moordpartijen van dolfijnen plaatsvinden. Ze hebben de autoriteiten bepaald niet mee, moeten voorzichtig te werk gaan en fabriceren bij voorbeeld als rotsen en planten vermomde cameraatjes. Wat ze filmen tart elke beschrijving.

The cove is een openhartige en ook erg spannende actiedocumentaire voor de vrijheid van deze hyperintelligente walvissoort. Tussen de regels door legt Psihoyos bloot hoe Japan ontwikkelingslanden omkoopt om zijn dolfijneconomie levend te houden en hoe het veel te hoge kwikgehalte in het vlees de gezondheid van miljoenen mensen schaadt.

Winnaar IDFA Audience Award 2009.