Do 04 feb 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,96
 
  Regie
  John Cassavetes
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 1974
 
  Duur
  155'
 
  Met
  Gena Rowlands, Peter Falk
 

Door ruim 30 filmtheaters van Nederland wordt deelgenomen aan het eerbetoon aan John Cassavetes. Fanfare hoort daar ook bij en vertoont een van de grootste successen van de geestelijk vader van de Amerikaanse onafhankelijke film.

Initiatiefnemer en organisator van het retrospectief is het Filmmuseum in Amsterdam en het wordt daarbij (financieel) gesteund door het Filmfonds. Speciaal voor dit programma werd een nieuwe 35mm-kopie van A woman… gemaakt.

We nemen de tekst van het Filmmuseum over omdat het (ook voor ons) erg lang geleden is dat we de film zagen. We herinneren ons overigens wel het meesterlijke spel van Gena Rowlands en Peter Falk (in een bepaald andere rol dan die van Columbo waarmee hij wereldfaam verwierf in de jaren tussen 1968 en 2003):

“Alles lijkt in orde in het gezin van Nick en Mabel. Maar de fantasierijke Mabel voelt de rol van huisvrouw, moeder en echtgenote op zich drukken. Na een zelfmoordpoging wordt ze opgenomen in een kliniek. A woman under the influence is het verhaal van een onafwendbare ineenstorting, zonder dat de hoop op verbetering van de beroerde omstandigheden verdwijnt.”

Twee Oscarnominaties: voor Gena Rowlands (spel) en John Cassavetes (voor de regie natuurlijk).