Do 25 feb 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,91
 
  Regie
  Michael Haneke
 
  Land - Jaar
  Oostenrijk - 2009
 
  Duur
  144'
 
  Met
  Susanne Lothar, Ulrich Tukur, Burghart Klaussner, Ursina Lardi
 

Regisseur Michael Haneke is het boegbeeld van de Oostenrijkse film. De aardige en rustige man (we wisselden eens enkele woorden op het IFFR, het Rotterdamse filmfestival) maakt zwarte en weinig hoopvolle films. Zijn Funny games (hij maakte daarvan zelfs een letterlijke Amerikaanse remake om méér mensen te bereiken met zijn boodschap) hebben we nooit durven vertonen, al moet dat er – met een lezing bij voorbeeld – tóch nog eens van komen.

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig protestants Duits boerendorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen, die steeds meer neigen naar rituele straffen en hij komt steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid.

Haneke filmde in zwart-wit waardoor de film een bijzondere sfeer oproept en een diepere indruk achterlaat. Ook stelde hij speciale eisen aan de leesbaarheid van de ondertiteling (die daardoor duurder werd), maar waaraan distributeur Cinéart natuurlijk volledig voldeed.

We noteren enkele prijzen: Gouden Palm en Fipresci-Award Cannes 2009, winnaar Hollywood World Award op het Hollywood Filmfestival 2009, Duitse inzending voor de Oscars 2010, European Film Awards 2009: beste film, beste regie, beste script.