Do 11 mrt 2010 20:15  
 
 

  Poll
  8,78
 
  Regie
  Lee Daniels
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2009
 
  Duur
  104'
 
  Met
  Gabourey (Gabby) Sidibe, Mo’Nique en Paula Patton, gastrollen van Lenny Kravitz en Mariah Carey
 

Niet minder dan 5 Oscarnominaties kreeg Precious onlangs. Toen we de film een aantal weken geleden vastlegden konden we dat niet vermoeden. Die voor Beste Film zal hij waarschijnlijk niet krijgen (wordt het Avatar?), maar een of meer Oscars voor Beste Regie, Beste Actrice, Beste vrouwelijke bijrol en/of Beste bewerkte scenario is ook goed. Hoofdrolspeelster Gabby Sidibe kan een Oscar eigenlijk niet onthouden worden.

Claireece "Precious" Jones is pas zestien en woont als Afro-Amerikaans meisje in Harlem. Het leven heeft maar weinig voor haar in petto: ze is al voor de tweede keer in verwachting, nota bene van haar vader, haar eerste kind heeft het syndroom van Down en thuis probeert ze vooral haar moeder te ontlopen, omdat die haar regelmatig te lijf gaat. Dan krijgt ze de gelegenheid om over te stappen naar een andere school, waar mevrouw Rain haar onder haar hoede neemt. Die begrijpt haar en geeft haar het gevoel dat ze bijzonder is en talenten heeft.

Het uit 1996 stammende debuut van schrijfster Sapphire, dat toen verscheen onder de titel ‘Drift’, is in Nederlandse vertaling weer verkrijgbaar in de boekhandel, nu onder dezelfde titel als die van de film. Sapphire was jarenlang lerares in Harlem en heeft voor Precious dus uit eigen ervaring kunnen putten.

Officiële selectie Cannes, programmaonderdeel ‘Un Certain Regard’; winnaar van de publieksprijs van het 34e Toronto International Film Festival en die van het Sundance Filmfestival, waar ook de Grand Jury Prize werd gewonnen. Ook in San Sebastian kreeg de film de Publieksprijs en over de Oscarnominaties las je hierboven al.


Bijzonderheden
Co-producent: Oprah Winfrey