Di 06 apr 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,76
 
  Regie
  Peter Strickland
 
  Land - Jaar
  Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Hongarije - 2009
 
  Duur
  82'
 
  Met
  Attila Kozma, Hilda Péter e.a.
 

Omdat donderdag de aula van De Vossenberg bezet is, wijken we uit naar de dinsdag.

Zo nu en dan dient zich een Roemeense(!) film aan, die ook in het westen een succes(je) is. U herinnert zich 5 maanden, 4 weken & 3 dagen en binnenkort komt ook Tales from the golden age uit van dezelfde makers. Hoewel Roemeens… hij is gemaakt door de Engelse regisseur Peter Strickland, die zijn eerste film betaalde met de erfenis van een oom, een Hongaars toneelgezelschap inhuurde en het Roemeense landschap als decor gebruikte. Hij sprak geen van beide talen en nam de film in 3 weken op.

Katalin uit de titel zint op wraak. Met haar kind trekt zij met paard en wagen de heuvels door, op zoek naar de biologische vader van haar kind nadat haar huidige partner haar uit huis gezet heeft.

Tijdens het filmfestival van Berlijn won Katalin Varga de Zilveren Beer voor beste Sound Design en dat is een merkwaardige prijs. Maar regisseur Peter Strickland vervangt regelmatig de dialoog door muziek. En dat viel terecht op.

“In zijn veelvuldig bekroonde debuut filmt de Engelse regisseur Peter Strickland Roemenië als een tijdloos oord. Wat eerst nog een zelfingenomen beeldenstroom dreigt te worden, pakt steeds beter uit als hij door de ogen van zijn wraakzuchtige titelheldin kijkt.” (Film1.nl)