Do 10 apr 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,30
 
  Regie
  Maarten Treurniet
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2014
 
  Duur
  110'
 
  Met
  Monic Hendrickx, Barry Atsma, Lisa Smit, Sallie Harmsen e.v.a.
 

Vooraf een korte inleiding door Lidewij en Monique die Ride 4 WomenÂ’s Rights vertegenwoordigen over die stichting en hun plannen.

Wanneer we dit schrijven is Kenau nog niet uitgebracht, maar we kregen de gelegenheid om hem zo snel na uitbreng (6 maart) al vast te leggen. We vinden het wel leuk om u weer eens een wat groter Nederlands spektakel voor te zetten.

Terwijl het leger van Alva in 1572 de Hollandse opstand met veel geweld de kop in probeert te drukken runt weduwe Kenau Hasselaer haar scheepswerf, alsof er niets aan de hand is. Maar wanneer haar jongste dochter Gertruide betrokken raakt bij het verzet en in vijandige handen valt, kan ze niet langer afstand bewaren. Samen met de andere vrouwen van Haarlem gaat zij de strijd tegen de Spanjaarden aan.

Hoewel kapitein Wigbold Ripperda er eigenlijk niets voor voelt, zal hij toch moeten samenwerken met de Haarlemse vrouwen. Maar waarom wordt Kathelijne, de overgebleven dochter van Kenau, letterlijk en figuurlijk buiten schot gehouden?

Tessa de Loo schreef een gelijknamige roman over het leven van Kenau Simonsdochter Hasselaer, die dus echt bestaan heeft, naar het scenario voor de film; meestal gebeurt het omgekeerde.