Do 18 feb 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,07
 
  Regie
  David Wnendt
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2015
 
  Duur
  110'
 
  Met
  Oliver Masucci, Fabian Busch, Katja Riemann, Christoph Maria Herbst, e.v.a.
 

Het is zonder twijfel de in Duitsland meest besproken film van het afgelopen jaar geweest. Was het land toe aan een komedie over en – nota bene – mét Adolf Hitler? Zeker wél als het gebeurt zoals het bij Er ist wieder da is gedaan. De film geeft zeker aan het eind voldoende stof tot nadenken mee aan de bezoeker. Fanfare’s voorzitter zal iets vertellen over de reacties in Berlijn, waar hij verbleef ten tijde van de uitbreng van de film.

Zeventig jaar na zijn dood wordt Adolf Hitler wakker vlakbij waar eens zijn bunker lag in wat nu een Berlijnse woonwijk is. Natuurlijk is er niets meer wat hij nog herkent, maar vooral: wat is de Duitse samenleving multicultureel geworden. Maar Hitler laat zich niet kennen en omdat hij niet als ‘echt’ wordt gezien maar als een komediant wordt beschouwd slaat hij daar een slaatje uit zodat hij een nieuw leven kan beginnen. Al is hij wel dezelfde ideeën blijven aanhangen. Dat komt menigeen voor raadsels en verbazing te staan, maar levert ook de nodige eyeopeners op.

Naar de gelijknamige bestseller ‘Daar is hij weer’ van Timur Vermes, die in meer dan 40 landen op de boekenhitlijsten stond.

“Hoewel je nooit zeker weet of en hoeveel er is gemanipuleerd, levert dat schitterende scènes op. Een enkeling spreekt zijn afkeur uit, maar de meeste geïnterviewden lachen schaapachtig en gaan graag met Masucci in conclaaf." (Het Parool)

Bijzonderheden
Met een inleiding van Theo Hoebink!