Do 26 aug 2010 20:15  
 
 

  Poll
  7,35
 
  Regie
  Warwick Thornton
 
  Land - Jaar
  Australië - 2009
 
  Duur
  101'
 
  Met
  Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Napanangka Gibson, Scott Thornton e.a.
 

Telkens weer duiken er films op waarmee ons westerse beeld van de Aboriginals moet worden bijgesteld. Dat geldt ook voor de Australische inzending van dit jaar voor een Oscar voor beste buitenlandse film.

Ergens in het afgelegen hart van het Australische continent leeft een kleine groep Aboriginals een enorme saaiheid van bestaan. Puber Samson verdrijft de verveling met het snuiven van benzine en hij let een beetje op de even oude Delilah, op wie hij een oogje heeft. Delilah woont bij haar oma Nana en samen maken zij Aboriginalschilderijen die voor een paar centen worden opgekocht en voor groot geld worden vérkocht in kunstgalerijen in Alice Springs. Als op een kwade dag oma Nana niet meer wakker wordt geven de andere bewoners Delilah de schuld. Samson en Delilah trekken samen naar de stad in de hoop op wat méér toekomst.

"In alles voel je dat Samson & Delilah is gemaakt door een regisseur die vergroeid is met zijn onderwerp en die op een mooie, onnadrukkelijke manier feit en fictie verweeft." (Trouw)