Do 10 mrt 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,03
 
  Regie
  Naomi Kawase
 
  Land - Jaar
  Japan - 2015
 
  Duur
  117'
 
  Met
  Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miki Mizuno e.a.
 

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn: Sentaro bakt dorayaki’s, Japanse pannenkoekjes gevuld met an, voor de scholieren van de nabijgelegen school en de buurt. Dan komt een wat oudere vrouw zijn koeken proeven en zij zegt betere rode bonenpasta te kunnen maken. Dat moet ze dan maar bewijzen, al geeft Sentaro zich niet zo snel gewonnen als hier staat.

Daar hebben we weer zo’n kleine, intieme, Japanse film waar het Fanfarepubliek zo van blijkt te houden; denk maar aan Departures of Our little sister als meer recent voorbeeld. An is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japanse schrijver Tetsuya Akikawa.

"Dit is geen obscure Japanse film met personages wier emoties niet te peilen zijn. Het nauwlettender waarnemen van je omgeving is het eigenlijke onderwerp, het echte verhaal. Menig bezoeker zal bij het verlaten van het filmtheater met frisse blik naar een boom kijken." (NRC)

"Niet alleen de prominente aanwezigheid van kersenbomen in An is typisch Japans, ook de sobere cinematografie, de eenvoudige vertelstructuur en de afwezigheid van grote gebaren zijn kenmerkend. Helaas mist An de eigengereidheid die we ook kennen van Japanse arthousefilms." (cinemagazine.nl)