Do 17 mrt 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,77
 
  Regie
  Thomas McCarthy
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2015
 
  Duur
  128'
 
  Met
  Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Stanley Tucci, Liev Schreiber e.a.
 

Net als All the president’s men uit 1976, ook een film over onderzoeksjournalistiek, kreeg de film van vanavond de hoogst gewaardeerde Oscar, die voor beste film. Spotlight gaat over het onderzoek van The Boston Globe naar seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001.

‘Spotlight’ heet de speciale afdeling van de krant en op zoek naar de waarheid raakt die steeds verder verwikkeld in het steeds groter wordende spel dat lijkt te worden gespeeld door de belanghebbenden.

The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke actie.

"Spotlight is daarmee geen film over de katholieke kerk en misbruik maar over journalistiek en hoe deze de taak heeft het op te nemen tegen grote instituten. Dat levert cinematografisch geen vernieuwende, maar wel een belangrijke film op." (biosagenda.nl)

"Scheidingen, pizzadozen, bier en legio eigenaardige, voor autoriteit ongevoelige types, zelden werd de redactiecultuur zo treffend verbeeld. Tom McCarthy trekt een monument op voor een bedreigd vak: de goed uitgeruste, lokale onderzoeksreporter." (de Volkskrant)