Do 28 apr 2016 20:15  
 
 

  Poll
  7,59
 
  Regie
  Antoine Cuypers
 
  Land - Jaar
  België - 2015
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Ariane Labed, Eric Caravaca, Nathalie Baye, Arno e.v.a.
 

Préjudice is het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Antoine Cuypers en vertelt geen gemakkelijk verhaal. De film doet denken aan Festen, het eerste grote succes van Thomas Vinterberg.

Cédric is al 32 maar woont nog steeds bij zijn ouders en zorgt daar voortdurend voor problemen. Een familie-etentje begint eigenlijk wel goed als iedereen blij is met de bekendmaking van de zwangerschap van Cédrics zus. Iedereen behalve Cédric die in woede uitbarst. De felle discussies die daarvan het gevolg zijn halen veel onbegrip naar boven dat al jarenlang speelt binnen de familie.

"De film komt vooral hard aan, omdat alles ambivalent blijft. (..) In de hel van dit gezin zijn liefde en wreedheid beide in overvloed aanwezig en moeilijk uit elkaar te houden. Préjudice is een klein meesterwerk." (NRC)

"Cuypers manoeuvreert niet alleen handig langs de clichés van het genre, zorgvuldig elke verklaring vermijdend, waarbij manipulatie de primaire vorm van contact lijkt te zijn en ieders welbevinden in twijfel wordt getrokken. Hij strooit ook met snoepjes voor fijnproevers." (Trouw)