Do 12 mei 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,13
 
  Regie
  John Crowley
 
  Land - Jaar
  Ierland, Verenigd Koninkrijk - 2015
 
  Duur
  111'
 
  Met
  Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters e.a.
 

In het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw is Eilis Lacey er zeker van dat ze in Ierland nooit het ware geluk zal vinden en ondanks de tegenwerpingen van haar moeder besluit ze de grote stap te zetten en naar Amerika te emigreren. Natuurlijk is de heimwee aanvankelijk erg groot, maar daar komt ze overheen als de ware liefde zich openbaart.

Tijdelijk terug in Ierland vanwege een tragische familiegebeurtenis wil ze best bijspringen waar dat nodig is, maar het verblijf brengt haar ook in grote verwarring bij de vraag waar ze nu eigenlijk thuishoort.

Naar het boek van Colm Tóibín dat door schrijver Nick Hornby werd bewerkt tot een scenario. Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan, zelf geboren in New York en opgegroeid in Ierland, werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste actrice, maar die prijs ging naar Brie Larson in Room.

"Het is dit soort tragiek die soms door de scènes sijpelt waardoor de film lading krijgt en je verbondenheid voelt met het Ierse volk. Want het moge duidelijk zijn dat Brooklyn niet alleen om Eilis draait, maar dat ze symbool staat voor een hele generatie." (indebioscoop.com)