Do 19 mei 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,15
 
  Regie
  Roschdy Zem
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2016
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, Frederic Pierrot e.v.a.
 

Na zijn grootse optreden in Intouchables (9,18) uit 2011 heeft acteur Omar Sy nog bijgedragen aan ongeveer 10 andere films. Ook in Samba (7,88) werd hem een hoofdrol toebedeeld en dat geldt ook voor de film van vanavond, die sowieso al opvalt door de zeer verzorgde, prachtige vormgeving.

Rond 1900 maakt de eerste zwarte circusartiest, de legendarische clown Chocolat, furore in Parijs. Komend van het platteland zet hij met collegaclown Footit letterlijke de stap naar de grote stad.

Monsieur Chocolat vertelt het ware verhaal van de Cubaanse slavenzoon Rafael Padilla en gaat daarmee niet alleen over de ups en downs van de showbizz, maar is ook een verhaal over discriminatie. In Frankrijk staat de uitdrukking 'être chocolat' nog steeds voor 'gebruikt of gediscrimineerd worden'.

De beroemde clown Auguste (Tony Grice) ontdekte Rafael, een van de dokwerkers in de havens van Bilbao en was onder de indruk van zijn krachten én zijn manier van dansen. Aanvankelijk huurde hij hem in als bediende en klusjesman, maar betrok hem langzaam maar zeker bij zijn acts in het circus en bij de revues.