Do 26 mei 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,82
 
  Regie
  Tobias Lindholm
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2015
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling e.a.
 

De Deense inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film werd weliswaar genomineerd, maar de prijs ging naar Son of Saul. Van dezelfde regisseur, die ook het scenario voor de hitserie Borgen en Vinterbergs Jagten schreef, werd in 2013 ook Kapringen (8,77) bij Fanfare vertoond.
 
Ook in deze film speelt het verhaal zich op twee fronten af: het eerste is het echte front in Afghanistan, waar commandant Claus Michael Pedersen en zijn mannen een kleine legerbasis in Helmand bemannen. Thuis in Denemarken moeten Claus’ echtgenote Maria en hun drie kinderen het zonder man en vader stellen en natuurlijk missen zij die erg.
 
Bij een van de missies raken de soldaten betrokken in een aanval van de Taliban en Claus neemt een beslissing, die achteraf moet worden besproken en hem zelfs terug naar huis dwingt.
 
"Zelden is moderne oorlogsvoering zo grondig, overtuigend en ontdaan van iedere vorm van opsmuk of glamour in beeld gebracht." (NRC)
 
"Krigen is een drama dat zijn kracht vindt in zijn realisme. En ondanks al het verdrieten verlies en de oorlog, is het allerlaatste beeld van de film nog wel het krachtigste." (filmpjekijken.com)