Do 29 sep 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,64
 
  Regie
  Stephen Hopkins
 
  Land - Jaar
  Canada, Duitsland - 2016
 
  Duur
  135'
 
  Met
  Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten, William Hurt e.a.
 

Halderbergse Cultuurmaand
In het kader ‘Iconen en symbolen’ vertoont Fanfare vier films.

De film Race wordt vertoond als derde in de rij.

Een van de grootste sporticonen aller tijden is de legendarische Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens. Natuurlijk is altijd aan hem blijven kleven dat hij deelnam aan Hitlers Olympische Spelen van Berlijn in 1936, waar hij vier gouden medailles won. Vóór hem pleit, dat hij ten tijde van de groeiende rassendiscriminatie en het opkomend nazisme in Duitsland als zwarte atleet een punt wilde zetten en samen met zijn coach Larry Snyder alles op alles zette.

"Met Race heeft Owens eindelijk de film gekregen die hij verdient. Zijn vertolker Stephan James speelt hem afgewogen, zowel lijdzaam als strijdbaar." (Algemeen Dagblad)

"Opvallend positief is het beeld van de door Carice van Houten gespeelde Leni Riefenstahl. Dat zij Goebbels de mantel uitveegt, omdat hij haar cameramensen verbood om de races van Owens voor haar 'sportfilm' Olympia te filmen, toont haar als een moedige vrouw, die niet bang is om het regime te schofferen. De nazi-opportunist Riefenstahl is hier ver weg. Niet alleen Owens zal postuum tevreden zijn over Race." (de Filmkrant)

Bijzonderheden
9 september t/m 8 oktober 2016 *Halderbergse Cultuurmaand met thema ‘Iconen en symbolen’

Vooraf de korte film: Zonder liefde is alles zinloos in aanwezigheid van de regisseur Claudia Koole.

Kijk hier een korte Making of... (25" - YouTube)