Do 10 nov 2016 20:15  
 
 

  Poll
  6,89
 
  Regie
  Cristian Mungiu
 
  Land - Jaar
  Roemenië, Frankrijk - 2016
 
  Duur
  128'
 
  Met
  Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar
 

Films uit Roemenië dringen niet zo vaak door tot ons land, maar dat deed 4 maanden, 3 weken & 2 dagen van Cristian Mungiu, die we in 2008 ook vertoonden, wel. Ook Bacalaureat legt wat bloot van het Roemenië van nu.

Romeo Aldea verwacht dat zijn dochter Eliza eens uit zal vliegen naar het buitenland, om daar een studie op te pakken én de wereld te leren kennen. Zelf is hij dokter in een klein dorpje in Transsylvanië. Eliza moet nog één tentamen afleggen, een studiebeurs voor Engeland heeft ze al, dus alles lijkt voorspoedig te gaan.

Maar op de dag vóór haar examen wordt het meisje lastiggevallen en aangerand en dat zet alles op z’n kop. Romeo wil zijn uiterste best doen om zijn dochter alle kansen te geven, maar dat gaat niet zonder het maken van keuzes, die kunnen botsen met de normen en waarden die hij ook zijn dochter meegaf.

"Het enerverende Bacalaureat staat voortdurend onder hoogspanning. Adrian Titieni is perfect in de rol van een man die zichzelf dieper en dieper het morele drijfzand in jaagt." (de Volkskrant)

"Bacalaureat toont hoe cynisme en corruptie aan de oudere generatie Roemenen blijft kleven. Overtuigend realistisch neergezet met een sterke cast en de sobere filmstijl van Cristian Mungiu (..)" (De Telegraaf)