Do 24 nov 2016 20:15  
 
 

  Poll
  8,07
 
  Regie
  Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 
  Land - Jaar
  België - 2015
 
  Duur
  113'
 
  Met
  Adèle Haenel, Jérémie Renier, Olivier Gourmet e.a.
 

Een ‘volgens sommigen misschien net wat mindere dan we van hen gewend zijn’ is bij Jean-Pierre en Luc Dardenne altijd nog een film die ver boven de middelmaat uitsteekt. De laatste die we van hen draaiden was Deux jeurs, une nuit in 2014, maar onze trouw aan het duo begon al in 1996 met La promesse.

Jenny is een jonge huisarts in Seraing, vlakbij Luik. Ze werkt hard en aan het eind van een dag beslist ze om de deur van de praktijk niet te openen als daar na sluitingstijd nog aangebeld wordt. De volgende dag vraagt de politie of ze wat weet van de dood van een meisje, waarvan het stoffelijk overschot langs de Maas is gevonden. Het blijkt het meisje te zijn dat tevergeefs aanbelde. Jenny voelt zich schuldig en gaat op zoek naar wat zich heeft afgespeeld vooral ook om een anonieme begrafenis te voorkomen. Dat is niet helemaal zonder risico…

Zoals vrijwel alle films van de Waalse broers was ook La fille inconnue in de race om de Gouden Palm van Cannes; die ging dit jaar naar I, Daniel Blake (op 22/12 bij Fanfare). Ze wonnen die belangrijke prijs eerder wel met Rosetta en L'enfant.

"Zoals altijd bij de Dardennes draait het om de sociale processen die ze blootleggen. In dit geval: de immense kloof tussen zwart en wit, die nergens wordt benadrukt maar telkens weer opspeelt." (de Filmkrant)