Do 19 jun 2014 20:15  
 
 

  Poll
  8,00
 
  Regie
  Felix Herngren
 
  Land - Jaar
  Zweden - 2013
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Jens Hultén e.a.
 

Over de hele wereld werd en wordt het boek van de Zweed Pär-Ola Jonas, kortweg Jonas, Jonasson gelezen; het is in meer dan 30 talen vertaald. Het is goed dat het ook in Zweden werd verfilmd, waardoor de oorspronkelijke sfeer goed bewaard bleef.

De titel van boek en film zegt alles over het begin van het verhaal al voegen we toe dat het ook nog op z’n 100ste verjaardag gebeurt en het bejaardenhuis dus het nakijken heeft bij de geplande festiviteiten.

Het is eigenlijk geen doen om de avonturen van Allan samen te vatten, maar we kunnen wel kwijt, dat het goed mogelijk is om in één verhaal zowel Franco als Stalin, de broer van Einstein als Reagan en nog veel meer wereldfiguren tegen te komen, net zoals Allan dat doet. Daarbij worden en passant memorabele momenten uit de 20ste eeuw behandeld.

“Je kunt in het leven toch nergens echt iets aan doen, zo leert Allan ons, dus je mag allang blij mag zijn als je af en toe een borrel achterover mag slaan. Best een zwartgallige boodschap, inderdaad, maar wel op een hilarische manier verteld." (Spits)