Do 22 dec 2016 20:15  
 
 

  Poll
  9,31
 
  Regie
  Ken Loach
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2016
 
  Duur
  97'
 
  Met
  Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann, Katie Rutter, Sharon Percy, Micky McGregor e.a.
 

Bij alle festivals waar I, Daniel Blake werd voorvertoond was de film een publieksfavoriet en dat is helemaal te begrijpen. Eigenlijk was regisseur Ken Loach (80) gestopt, maar zijn ergernis over onder meer de heersende bureaucratie in Groot-Brittanniƫ deed hem besluiten om noodzakelijkerwijs in de digitale wereld van de moderne film te stappen. Tot dan toe werkte hij nog met 35mm-materiaal!

Tweede Gouden Palm in Cannes 2016 na The wind that shakes the barley (8,29) in 2006; publiekprijs van Film by The Sea.

Daniel Blake (59) werkte jarenlang als timmerman ergens in het noorden van Engeland. Dat ging altijd goed, maar nu is hij ziek en moet hij aankloppen bij de sociale dienst. Dat is het begin van een lange weg langs diverse instanties, waarbij hij en passant opkomt voor medemensen, die er in sommige gevallen nog vervelender voorstaan, zoals de alleenstaande moeder Katie met haar twee kleine kinderen.

"Loach, Laverty (vaste scenarist van Loach. Red.) en Blake laten zich niet kennen: al het leed wordt opgediend met zwarte humor en relativering, wat het drama des te indrukwekkender en vernietigender maakt." (indebioscoop.com)

"Loach slaat ons niet murw met overdadig serieus opgediende onmenselijkheden, maar weet ondanks de rijkelijk vertegenwoordigde humor toch onze verontwaardiging op te wekken. Het is een hachelijke balans die alleen een vakman als hij gedegen weet aan te brengen." (Filmtotaal)