Do 19 jan 2017 20:15  
 
 

  Poll
  7,87
 
  Regie
  Mijke de Jong
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2016
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Nora el Koussour, Ilias Addab
 

Regelmatig is er in het nieuws aandacht besteed aan de gevolgen van radicalisering van met name jongeren in België, maar ook in Nederland. Regisseuse Mijke de Jong deed lang onderzoek naar het hoe en waarom van zo’n zich afwenden van de rijke en schijnbaar zo volledige westerse maatschappij. Samen met echtgenoot Jan Eilander schreef ze het scenario van haar film.

De 18-jarige Layla van Marokkaanse afkomst zit voor haar eindexamen vwo. Ze weet precies wat ze wil en windt zich behoorlijk op over het negatieve beeld dat Nederlanders hebben van Marokkanen en het Islamitische geloof. Ook komt ze steeds feller in conflict met haar liberale ouders en het lijkt faliekant uit de hand te lopen als ze zich aansluit bij een groep jonge Moslims, die strijden voor het vrij uitoefenen van hun geloof. Als ze verliefd wordt op Abdel, die haar wel begrijpt, kost het hem geen moeite om haar over te halen om samen naar het Midden-Oosten af te reizen. Als Layla zich realiseert wat zijn echte bedoelingen zijn, is het te laat.

“Layla M. is een moedige film. De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander trotseren de schreeuwers en de voorspelbare verwijten van naïviteit en maakten een film die heel dicht bij de jonge hoofdpersoon zélf blijft." (de Filmkrant)

“Met een camera die haar titelpersonage dicht op de huid zit, komen die momenten nu extra sterk binnen. Intussen vervalt De Jongs genuanceerde drama niet in het zwart-wit denken waaraan Layla zichzelf wel schuldig maakt." (De Telegraaf)