Do 16 feb 2017 20:15  
 
 

  Poll
  8,04
 
  Regie
  John Lee Hancock
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2016
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman, Patrick Wilson, Linda Cardellini e.a.
 

Aan het eind van de film wordt de omvang van de McDonald’s-fastfoodketen nog even op een rijtje gezet, mocht die de kijker nog niet duidelijk zijn. De film heeft dan het verhaal verteld van Ray Kroc, deurverkoper van niks, die bij toeval langsgaat bij de innemende en openhartige broers Richard 'Dick' en Maurice 'Mac' McDonald. Zij openden in 1948 de eerste 'drive-thru' in Californië en op een weinig elegante manier weet Kroc niet alleen de formule, maar later ook de naam volledig over te nemen.

Michael Keaton, die de rol van Kroc fenomenaal neerzet, wordt alvast getipt voor een Oscarnominatie, die hij in 2015 ook al kreeg voor zijn eveneens dragende rol in Birdman.

"De timing is fenomenaal: probeer maar eens niet aan Trump te denken. Dat de makers zo ambivalent tegenover hun hoofdpersoon staan, intrigeert het meest." (de Volkskrant)

"De mooi gemaakte, zeer vermakelijke The Founder reconstrueert de beginfase en laat en passant zien dat er verschillende manieren van ondernemerschap bestaan." (Trouw)